Колись
Колись давно це питання взагалі не виникало, оскільки, як влучно підмітив Лесь Подеревлянський, “ми народ широкий і гостинний”. Тож годувати на весіллі крім гостей весь”обслуговуючий персонал”, ще й виносити на вулицю “запорожцям” – наша національна традиція. Тим більше, що страви готувалися власноруч, “з запасом”, то й не шкода. Відмова жадібних господарів годувати музикантів, лікувалась дуже просто – годинною перервою “на обід” посеред забави, після цього музик годували досхочу.
Тепер
Сучасні умови вносять свої корективи: коли за кожне місце в ресторані молодята платять по 300-400 грн і за тамаду, музикантів, оператора, фотографа слід викласти декілька тисяч гривень, то мимоволі задумаєшся про доцільність годування людей, яким “я й так добре плачу”. З однієї сторони так і є, але з іншої сторони, тамада і музиканти працюють 9-10 годин, фотограф і оператор ще більше. На голодний шлунок працювати стільки часу важко, тож їсти потрібно.
Як правило музиканти, оператор, фотограф і тамада на весіллі вважають, що їх повинні годувати. Іноді зустрічаються такі «шедеври» на сайтах: “нагодований відеооператор – запорука вдалого відео”. Тобто якщо не погодувати, то відео буде невдале? Так це чи ні – важко сказати, але голодний працівник – поганий працівник. Крім цього, картина “тамада в куточку їсть “Мівіну” з канапками і п’є чай з термоса” – не для людей із слабкою психікою.
Підсумок
Моя порада молодятам, маєте можливість нагодувати – нагодуйте. Не маєте можливості чи бажання – узгодьте це наперед.